Mara Selvini Palazzoli
* 15 augustus 1916 in Milaan ; † 21 juni 1999 ibid
was een Italiaanse psychoanalyticus.
Ze ontwikkelden de ‘Milan Model’, een systematische gezinstherapie.


Mara Selvini Palazzoli werd geboren in het gezin van de handelaren Daniele (1880-1962) en Italia Palazzoli (1887-1941). Het gezin had vier kinderen.
Op haar derde ging zij naar de strenge kloosterschool van ‘Suore Marcelline’. Later studeerde ze medicijnen en vervolgens specialiseerde ze zich tot internist in het Universitair Ziekenhuis van Milaan. In haar werk ontmoette ze jonge vrouwen die aan anorexia nervosa leden.
Na haar opleiding tot psychiater ontwikkelde een psychotherapeutische behandeling.
In de vroege jaren vijftig volgde ze een opleiding tot psychoanalyticus.
De resultaten van de behandelingsmethode van anorexia patiënten waren niet bevredigend. Ze begon daarom in 1967 met zeven andere psychoanalytici aan de zogenaamde ‘gezinstherapie’ in Milaan in het Centro per lo Studio della Famiglia e delle tecniche di Gruppo, het eerste gezinstherapiecentrum in Italië.

Bij de behandeling gaat de psychotherapeut niet uitsluitend af op de persoonlijke verklaringen van de patiënt, maar neemt de situatie van de hele omgeving in ogenschouw. Getracht wordt op therapeutische wijze de familiebanden van de patiënt te beïnvloeden

Later vond Palazzoli de psychoanalyse van Sigmund Freud en zijn ideeën over autisme niet langer juist, maar plaatste de verplichtingen van mensen in hun sociale omgeving op de voorgrond bij de oorspronkelijke ontwikkeling van het zelf.

Vanaf 1971 ontwikkelt Selvini Palazzoli, na haar ontmoeting met Bateson (cybernetica) en Watzlawick (communicatie), samen met Luigi Boscolo, Gianfranco Cecchin en Giuliana Prata de systemische therapie, die na het uitgeven van het boek paradox en contra paradox als ‹Milan model› bekend werd.

In 1980 vormt Selvini Palazzoli met Giuliana Prata een nieuw team, dat in 1982 een nieuw instituut onder de naam Nuovo Centro per lo Studio della Famiglia in het leven roept.

Mara Selvini Palazzoli woonde in Milaan en was sinds 1947 met de cardioloog Aldo Selvini getrouwd met wie ze drie kinderen kreeg. Haar bekendheid dankt ze voornamelijk aan de behandeling van anorexia nervosa en autistische patiënten

bronnen:   
  • paulwadey.co.uk
  •   
  • The Rituals of Anorexia Nervosa; Mara Selvini Palazzoli
  •   
  • Family Therapy an overview; H and I Goldenberg